NL / E

De woning aan de Steve Bikostraat is een doorzonwoning. De indeling van het woongedeelte was niet helder gedefinieerd. Het zitgedeelte, eetgedeelte, loopgedeelte en toegang tot de tuin lopen door elkaar heen. Maar ook de tuinindeling was niet optimaal.

Met een kleine ingreep wilden we een zo groot mogelijk ruimtelijk effect tot stand brengen. Dat hebben we gedaan door een nieuwe woonkamer van 4,5x4,5 meter zo in de bestaande plattegrond te schuiven, dat daarmee alle ruimten duidelijker worden gedefinieërd.


Voordorp is een karakteristieke wijk in de stad Utrecht. De wijk is in de jaren ’90 door verschillende architecten ontworpen. De supervisie lag bij architect Theo Bosch, die voor het stedenbouwkundig ontwerp de Rietveldprijs voor architectuur ontving. Kenmerkend aan de woonwijk is de kleinschalige opbouw met veel groen. Er zijn veel hoekjes, nissen, tuinen, entrees en veel nieuwe aanbouwen die zich in hun kleinschaligheid naadloos voegen in de architectuur van de wijk.

De Steve Bikostraat 23 was een uitzondering in de wijk. Hier was als enige plek in de wijk geen uitbouw aan de zijkant mogelijk. Waarschijnlijk omdat het een hoekwoning betreft aan een voor de wijk belangrijke toegangsweg. Maar de achtertuin is ook al niet groot. Daarom hebben de bewoners gevraagd om een oplossing te verzinnen.

De woning aan de Steve Bikostraat is een doorzonwoning. De indeling van het woongedeelte was niet helder gedefinieerd. Het zitgedeelte, eetgedeelte, loopgedeelte en toegang tot de tuin lopen door elkaar heen. Ook de tuinindeling was niet optimaal. Een kleine strook tuin aan de zijkant, geen privacy aan de kant van de buren en aan de andere kant schuin oplopend tot een soort taartpunt. Het huis leek daardoor krap en rommelig.

We wilden met een kleine ingreep een zo groot mogelijk ruimtelijk effect tot stand brengen.

Daartoe hebben we een nieuwe woonkamer gecreëerd van 4,5x4,5meter. Deze woonkamer hebben we zo in de bestaande plattegrond geschoven, dat deze uitkijkt over het schuine uiteinde van de tuin.

Daarmee hebben we de ruimten in de woning en de ruimten in de tuin, duidelijker gedefinieerd: keuken-eetkamer-woonkamer- toegang tot de tuin-zitgedeelte in de tuin-tuin. Bovendien wordt door de richting van de nieuwe woonkamer de diagonaal in het huis benadrukt en lijkt de woning veel ruimer. Met het uitzicht naar het uiterste punt in de tuin krijgt de woning een ruimtelijk effect en veel privacy.