NL / E

De boerderij in Schoonrewoerd is oorspronkelijk gebouwd in de 18de eeuw.  Daar is echter bijna niets meer van terug te zien in het interieur. De plattegrond is een opeenstapeling van allerlei verbouwingen en voorgaand gebruik. Alleen de spanten zijn eeuwenoud en laten nog iets zien van de oorspronkelijke structuur. De bewoners schreven een pitch uit onder architecten. Wij wonnen de pitch door niet alleen te voldoen aan alle functionele eisen, maar daar bovenop een duidelijk concept neer te zetten, waarbij de nieuwe wanden gebogen worden uitgevoerd.


De boerderij in Schoonrewoerd is oorspronkelijk gebouwd in de 18de eeuw.  Daar is echter bijna niets meer van terug te zien in het interieur.

De boerderij heeft twee lagen;  een begane grond en een verdieping met slaapkamers. De begane grond bestaat uit twee delen van elk ca. 100m2; een woonkamergedeelte en een gedeelte met de keuken, eetkamer en overige functies. De plattegrond is een opeenstapeling van allerlei verbouwingen en voorgaand gebruik. Alleen de spanten zijn eeuwenoud en laten nog iets zien van de oorspronkelijke structuur.

De vraag van de bewoners was om een ontwerp te maken dat zorgt dat het in lijn komt met hoe zij de woning in het dagelijks leven gebruiken. Bovendien wilden ze de open structuur van de woonkamer doorzetten in de eetkamer en wilden ze de eetkamer meer contact laten hebben met de achterliggende tuin.

Het primaire verschil tussen de bestaande structuur en hoe de bewoners de boerderij momenteel gebruiken zit in de richting van de plattegrond. De bestaande structuur ligt in de dwarsrichting van het gebouw: de hoofdentree in de langs-gevel (naast de logeerkamer), een entreegebied met een trap en een gang die de badkamer, toilet, woonkamer, keuken, eetkamer en logeerkamer met elkaar verbindt. Het huidige gebruik is echter in de lengterichting van de boerderij:  de entree is in de keuken en vanuit de keuken gaat de looprichting naar de woonkamer.

In ons ontwerp accenturen we deze lengterichting en koppelen alle functies aan deze as. Daarnaast  is er in de nieuwe situatie geen overgang meer via een gang maar laten we de ruimten in elkaar overvloeien. Je loopt dus van de éne ruimte naar de andere ruimte.

Deze vloeiende overgang hebben we  extra aangezet door de nieuwe wanden gebogen te maken. Daardoor wordt het contact tussen de woonkamer, keuken en eetkamer één vloeiende beweging en worden de eeuwenoude spanten extra uitgelicht.