NL / E

Een gezin uit Rotterdam wilde een kavel kopen in Goudswaard en vroeg ons om een ontwerp te maken voor hun nieuw te bouwen woning. In plaats van een traditioneel huis met ramen waardoorheen je naar de tuin kan kijken, ontwierpen we een woning waarbij tuin en woning in elkaar overlopen.

 

Een gezin uit Rotterdam wilde een kavel kopen in Goudswaard en vroeg ons om een ontwerp te maken voor hun nieuw te bouwen woning. In plaats van een traditioneel huis met ramen waardoorheen je naar de tuin kan kijken, ontwierpen we een woning waarbij tuin en woning in elkaar overlopen.

We raakten geïnspireerd door de ontwerpen van de architect Neutra, waarbij de tuin een onderdeel is van het wonen en andersom je als het ware woont in de tuin. Hierdoor maak je optimaal gebruik van het gehele kavel en niet alleen van het kleine stuk dat je in werkelijkheid mag bebouwen.

De woning is L-vormig, met de openzijde naar het landelijk uitzicht. De gesloten zijden zijn gericht naar de andere kavels, waardoor privacy ontstaat. De L-vormige massa wordt gevormd door twee aan elkaar geschakelde rechthoekige volumes van 1 laag en van 2 lagen. In het volume van 2 lagen zitten de slaapkamers, badkamers en een yoga-ruimte. In het volume van 1 laag zit de keuken en de eetkamer. Het volume van 1 laag hebben we iets omhoog gezet, zodat er onder kan worden geparkeerd. De woonkamer zit in de hoek die door de L wordt gevormd en gaat over in de tuin. De grens hiertussen is transparant en volledig te openen.

De woning vormt geen traditionele massa met gaten waardoorheen je naar de tuin kan kijken. Maar vormt een L-vormige muur, waarachter zich een tuin bevindt met verschillende plekken die naar eigen keuze in elkaar kunnen overvloeien of juist af te sluiten.

Het dak zweeft over deze plekken als een schijf met groen, een stukje tuin. Doordat het dak schuin op de volumes rust, geeft het tegelijkertijd de plekken verschillende hoogten en daardoor verschillende karakters.