NL / E

In het dorp Hei- en Boeicop staan veel monumentale boerderijen en schuren. Bij één zo'n monumentale boerderij staat in het verlengde van de monumentale schuur, een vervallen bijschuurtje. Deze dient voor opslag van de kar, het gereedschap, het schapenvoer en kippenvoer. Wij ontwierpen hiervoor een nieuwe bijschuur met op het dak 12 zonnepanelen. Genoeg om de hele boerderij van energie te voorzien.

































In het dorp Hei- en Boeicop staan veel monumentale boerderijen en schuren. Bij één zo'n monumentale boerderij staat in het verlengde van de monumentale schuur, een vervallen bijschuurtje. Deze dient voor opslag van de kar, het gereedschap, het schapenvoer en kippenvoer.

De opdrachtgevers vroegen ons om een nieuwe bijschuur te ontwerpen. Op het dak van de nieuwe bijschuur komen 12 zonnepanelen. Genoeg om de hele boerderij van energie te voorzien.

Wij ontwierpen een soort tafel met een kleed van zwarte golfplaten (het gebruikelijke materiaal voor een bijschuur). Het zuiden ligt precies in de diagonaal van de tafel. Daarom hebben we het punt op het zuiden laten zakken en het punt op het noorden omhoog gezet, totdat we de ideale hellingshoek kregen. Zo krijgen de zonnepanelen optimale bezonning.

Verder hebben we één punt van de tafel gelijk gehouden met de goothoogte van de bestaande schuur, zodat de bijschuur aan de kant van de buren kleiner lijkt.

Het hoge punt op het noorden hebben we een meter opgeschoven, zodat je vanuit deze kant in de schuur kan komen. Alsof het kleed hier wordt opgetild.

De schuur is met eenvoudige materialen gemaakt: 1 plaat beton, 4 houten spanten en een kleed van golfplaten. Een functioneel gebouwtje maar toch een beetje anders.